Podzimní a zimní chytání

Posílám dodatečně se zpožděním zprávu jak se mi dařilo na podzim a posléze i v zimě oklamat pár velikánů z naší oblíbené přehrady. Byl to pro mě výjimečný konec sezóny.
 
 
 
Rok 2020 byl ve znamení zvýšené hladiny přehrady více než jsme zvyklí. To zajistilo, že se v místě, kde lovím, ryby zdržovali až do zámrzu. Docela jsem se na podzim a zimu těšil, kvůli tomu, že vyzkouším trochu jiná místa na chytání v tomto období než obvykle. Chytal jsem na podzim na rozhraní, kde začíná zlom z písku do bahnitého dna v hloubce 10m. Místo jsem si pravidelně krmil boiliem 24mm oliheň i koření játra a řepkou.
Ze začátku podzimu se mi podařilo zdolat z tohoto místa pár pěkných ryb, největší kapr měl krásných 16kg, a tak jsem doufal v super pozdní chytání. Záběrů, ale nebylo zas tolik, jak bych si představoval. To však vynahradil celkový váhový průměr chycených kaprů, protože když už se mi nějakého podařilo přelstít, tak to byla ryba 10kg+. Korunoval to nádherný šupináč na konci října. Byl jsem na jedné z krátkých vycházek a měl jsem jeden jediný záběr. Po urputném souboji jsem dostal do lodě šupika 97cm a 18kg! Je to moje druhá největší ryba z této přehrady i celkově. Kvůli takové rybě se to všechno vyplatí.
Jelikož neotravovali cejni ani malý kapři, mohl jsem si dovolit zjemnit montáže a zatraktivnit nástrahy. Používal jsem i dokonce method krmítka. Na chytání velkých kaprů neobvyklá kombinace, ale když to situace dovoluje, proč ne? Fungovalo to bezvadně i na větší kapry. Voda už byla docela studená, tak atraktivnější nástraha přijde vhod. Mikropeletky v krmítku a rozpustná kulička 20mm kořeněná játra s malinkou plovkou fungovali nejlíp. Okolo montáže jsem hodil vždy jen cca 10 kuliček.
 
 
 
Podzim se pomalu přehoupl do zimy. Postupně mi zmiňované místo na hraně bahna, blíž u břehu přestalo fungovat a musel jsem své montáže přesunout na jiné místo. Přemýšlel jsem, kde by se mohli ryby zdržovat, a tak jsem začal vyvážet své montáže na protější břeh, a to na úpatí protější skály. Ryby se zřejmě nejvíce zdržovali na tomto místě v hloubce mezi 8-9m. Dno je zde ještě kamenité s menšími nerovnostmi. Několik vycházek mi komplikoval opravdu silný vítr a vyvážka byla za těchto podmínek hodně složitá. Pokládání muselo být v podstatě na metr přesné a tak jsem pokládal jeden prut i 20min, ale úsilí přineslo své ovoce. Hned první víkend v prosinci, den po Mikuláši se mi podařilo chytit krásného šupináče skoro 12kg, který ve studené vodě už v podstatě nebojoval a já ho přitáhl ke břehu jako cejna.
 
 
Další dva prosincové víkendy jsem vždy nějakého lepšího kapra vytáhl a jednalo se už jen o lysce, což mě dost překvapilo. Jednu pěknou rybu jsem i ztratil u podběráku. Byl to také lysec a hodně to zamrzelo, ale vynahradil to hned druhý den lysec 10kg a ten už skončil v podběráku.
 
Moje místo navštěvovali i menší ryby, tak jsem musel použít hrubší montáže i velikost kuliček. Pod háček jsem dával seříznutou kuličku 24mm kořeněná játra a k tomu  plovku také 24mm kořeněná játra, (které se mi povedlo mimochodem vyrobit při snaze o neutrální boilie :-).) Tudíž jsem si musel takovýmto způsobem vytvořit neutrální kuličku. Odlehčené nástrahy jsou v tomto období klíčové podle mích zkušeností a lze tak přelstít větší ryby, právě za pomocí větších nástrah, kvůli malým rybám, které by byli za normálních okolností poměrně těžké. Chytal jsem na větší odpadávají kámen a kombinovaného návazce s háčkem č.4. K montáži jsem vždy hodil dvě, tři hrsti nakrájených kuliček.
 
 
 
Jsem rád, že tento rok zůstala vysoká hladina přehrady i v zimním období a já tak mohl vyzkoušet jestli se v těchto místech dají nachytat kapři i v zimě. Několik krásných kousků se povedlo a byl to super závěr sezóny.
 
 
 
S pozdravem Tomasson 
Sdílet: